Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
385
Szamitsd ki annak az egyenlo oldalu haromszögnek az oldalat,amely köre irt kör sugara 18mm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A köré írt kör sugara, a háromszög magasságának 2/3 része.
Ezért a magasság: 18:(2/3)=18*(3/2)=27mm
A magasság berajzolásával kapott derékszögű háromszög oldalai: a/2 és m a befogók, a a magasság. Ezek alapján a pitagorasz tétellel:
(a/2)2+m2=a2 /behelyettesítve
(a/2)2+272=a2
a2/4+272=a2 /-a2/4
272=a2-a2/4
729=3a2/4 /*4
2916=3a2 /:3
972=a2 /  
31,177mm=a
0