Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek kellene egy kis segitseg.Képpet melékeltem

Főoldal » Középiskola » Matematika
626
Képpet melékeltem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy szinuszgörbét azért már felismerünk, így tegyük fel, hogy a függvény algebrai alakját sin(x) alakban keressük, és ezt még nyújtjuk, tologatjuk, ha kell.

A sin(x) függvény értékkészlete a [-1;1] intervallum, ennek a görbének a [-2;2] az értékkészlete, ezt úgy kapjuk meg, hogyha szorozzuk 2-vel vagy -2-vel, tehát amik szóba jöhetnek első körben a 2*sin(x) és a -2*sin(x). Utóbbi azért nem lesz jó, mivel például x=π/6 esetén 2*sin(π/6)=-1 a függvényérték, viszont pozitívnak kell lennie. Mivel a szélsőértékek passzolnak, függőlegesen már nem kell tologatnunk. Ennek a függvények az értéke x=0-ban 0, a görbének is, tehát nem kell eltolnunk ezt a függvényt vízszintesen. Látható, hogy a függvény 2π-nként veszi fel ugyanazt az értéket, a 2*sin(2) függvénynek is ugyanez a periódusa, így nem kell vízszintesen nyújtanunk.

Tehát a keresett függvény a 2*sin(x), ami természetesen más alakban is megadható, de ez a legegyszerűbb.

Zérushelyei: x=0 + k*π, ahol k tetszőleges egész
Maximumai: x=π/2 + k*2π
Minimumai: x=-π/2 + k*2π
0