Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! SOS matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
2038
1.) Egy kád csupán a melegvizes csapból 20 perc alatt telik meg, csak a hidegvizes csapból pedig 25 perc alatt. Mennyi idő alatt telt meg a kád, ha a melegvizes csap 4 perccel kevesebb ideig volt nyitva, mint a hideg vizes csap.

2.) Egy tanuló két hanglemezt adott el azonos áron. Az eggyiken 20%-ot nyert, a másikon 20%-ot vesztett, így összesen 10 forinttal kapott kevesebbet értük, mint amennyiért vette őket. Mennyiért adta és vette a hanglemezeket?

Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, fontos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1) Ez egy munkavégzéses feladat a táblázatba kell a W(munka), t(idő), P(teljesítmény), A melegvizesnek a P=1/20 t=x-4

W=x-4/20 A hidegvizesnek P=1/25 t=x W=x/25 mivel a ha a két munkát összeadjuk az 1 ebből meg van az egyenlet, azaz x-4/20+x/25=1 megoldod az egyenletet.

2) Két ismeretlenes egyenletrendszert kell felírni. X az első lemez vételára, Y a másik lemez vételára.


I. összefüggés: x*1,2 = y*0,8 mert az eladási áruk azonos (ez lesz a 120, de még nem tudjuk).

A II. összefüggés az, hogy x*1,2 + y*0,8 = x + y - 10, mivel az eladásból összesen x*1,2 + y*0,8 forintot kapott, ami 10-el kevesebb mint amit korábban fizetett érte.

Tehát a két egyenlet:


I. 1,2x = 0,8y

II. 1,2x + 0,8y = x + y -10


A II. egyenlet rendezve: /-x /-0,8y


0,2x = 0,2y -10 /:0,2

x = y - 50


Behelyettesítve az I. egyenletbe:


(y-50)*1,2 = 0,8y

1,2y-60 = 0,8y /-0,8y /+60

0,4y = 60 /:0,4

y = 150


Visszahelyettesítve:

1,2x = 0,8*150

1,2x = 120 /:1,2

x = 100


Az eladási ár már könnyen kifejezhető ennyi adatból, pl. 1,2*x=1,2*100=120.
1