Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1043. fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
949
Valamely izomrész ingerléséhez 4*10(mínusz negyediken)s-ig tartó 4*10(mínusz 3.-on) A erősségű áram szükséges.
a) Hány darab egy vegyértékű ionnak felel meg az ingerléshez felhasznált töltés?
b) Mekkora feszültségre tölt fel ekkora töltés egy 1 φF-os kondenzátort?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
t = 4·10⁻⁴ s
I = 4·10⁻³ A

Ha t ideig folyik az áram, akkor ennyi töltés megy át:
Q = I·t = 4·10⁻³ · 4·10⁻⁴ = 1,6·10⁻⁶ C

a)
Egy 1 vegyértékű ion töltése ugyanannyi, mint egy elektron töltése:
q = 1,6·10⁻¹⁹ C

Ennyi darab kell belőle:
Q = n·q
→ n = Q/q = 1,6·10⁻⁶ / 1,6·10⁻¹⁹ = 10¹³

b)
Az a φF valami elírás, olyan nincs. Van pF (pikofarad), vagy van µF (mikrofarad), ezek hasonlítanak a φ-re... valószínű mikro akar az lenni:
1 µF = 10⁻⁶ F

A kondenzátor kapacitásáról (C) ezt a képletet kell tudni:
C = Q/U
→ U = Q/C = 1,6·10⁻⁶ C / 1 µF = 1,6·10⁻⁶ C / 10⁻⁶ F = 1,6 V
1