Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1219. fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
652
Egy főzőlap 220 V feszültségnél 300 W teljesítményt vesz fel. A fűtőszál kicseréléséhez csak 500 W-os izzószál áll rendelkezésre.
Mekkora előtét ellenállást kell alkalmaznunk, hogy a főzőlap most is 300 W-t vegyen fel?
(28,2 Ω)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
U = 220 V
P = 500 W
Ez azt jelenti, hogy akkora az ellenállása, hogy ha 220V feszültségre kapcsoljuk, akkor 500 W-ot vesz fel.
Tudjuk, hogy
P = U²/R
(Ha nem tudod ezt a képletet, gyorsan kijön:
P = U·I
R = U/I → I = U/R, ezt behelyettesítve:
P = U · U/R = U²/R)

R = U²/P = 220² / 500 = 96,8 Ω

Ahhoz, hogy 300 W-ot vegyen fel, ekkora feszültség kell:
P = U²/R
→ U =  P · R  =  300 · 96,8  = 170,4 V

Ha R₂ ellenállást kötünk sorba R₁-gyel, ekkora feszültség esik az R₁-en:
U₁ = U · R₁/(R₁+R₂)
Most:
R₁ = R = 96,8 Ω
R₂ = ?, ezt kell vele sorbakötni
U = 220 V
U₁ = 170,4 V
Helyettesítsd be ezeket, kijön az R₂
170.4=220·96.8/(96.8+R)
0