Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Segítség kellene

Főoldal » Általános iskola » Matematika
497
Írd föl a sorozatok 3.és 4. elemét úgy , hogy a szomszédos elemek különbsége (d) állandó legyen , hányadosa (q) állandó legyen
f 4; 0; ...
g 1/4 ; 1/2 ...
h. 3/4 ;. 2/3....
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

f, ha számtani a sorozat, akkor a d=0-4=-4, és így a sorozat: 4; 0; -4; -8. Ha a sorozat mértani, akkor q=0/4=0, és így a sorozat: 4; 0; 0; 0

g, ha számtani a sorozat, akkor a d=1/2-1/4=1/4, és így a sorozat: 1/4; 1/2; 3/4; 1. Ha a sorozat mértani, akkor q=1/2:1/4=2, és így a sorozat: 1/4; 1/2; 1; 2

h, ha számtani a sorozat, akkor a d=2/3-3/4=8/12-9/12=-1/12, és így a sorozat: 3/4; 2/3; 7/12; 1/2. Ha a sorozat mértani, akkor q=2/3:3/4=2/3*4/3=8/9, és így a sorozat: 3/4; 2/3; 16/27; 128/243
0