Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1467 fizika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
1124
Egy derékszögű egyenlő szárú háromszög csúcsaiban, az ábrának megfelelően töltéseket helyeztük el. Határozd meg az elektromos tér irányát és nagyságát az átfogó felezőpontjában! (q=6*10(mínusz 8.on)C, a=0,2m)
ábra: derékszögű háromszög, aminek két befogója a, csúcs pontjai pedig : q)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az átfogó felénél keressük a térerősséget. Onnantól a két nem derékszögű csúcs azonos távolságra van, az ezeken lévő töltések azonos előjelűek, ezért a töltések erőtere kiejti egymást.
A harmadik töltést kell csak nézni, ami a derékszögnél van.
A távolságot számold ki, rajzold fel a háromszöget, r=a·√2/2 kell kijöjjön. (Segítségképpen: Kösd össze a derékszögű csúcsot az átfogó felezőpontjával, ott is 45 fokos egyenlő-szárú háromszögek lesznek, amiknek az átfogója az 'a' oldal.)

E = k·q/r² = ... számold ki
Az iránya: az 'r' egyenes mentén, a háromszög csúcsától "kifelé", a másik irányba mutat.
0