Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sebességes feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
481
A lovasok edzést tartanak. Egy 15 400 m hosszú pályán egyező irányban halad két lovas, ekkor 220 percenként találkoznak, ha ellenkező irányban haladnak, akkor 20 percenként. Mekkora a sebességük (méter/perc)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az első mondat azt jelenti, hogy a gyorsabb lovas 220 percenként lekörözi a lassabbat.
Írjuk ezt fel:
A lassabb sebessége legyen v1
A gyorsabbé v2
Ekkor a lassabb 220 perc alatt megtesz s1=v1*220 m utat
A gyorsabb pedig pont egy körrel többet azaz :
s1+15400=v2*220 m utat
Ha ellenkező irányban haladnak, akkor mire újra találkoznak, ketten együtt pont megtesznek 15400 m-t
Ezért:
15400=v1*20 +v2*20
Három ismeretlen van három ismeretlennel, elvileg lesz megoldása:
s1=v1*220
s1+15400=v2*220
15400=v1*20 +v2*20
Hajrá! ^^ Szólj ha mégsem oké valami
0