Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Utazásos feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
450
1., Két város 265 km-re van egymástól. Az egyikből 35 km/h, a másikból 25 km/h sebességgel halad egymás felé egy-egy motoros. Pontosan délben találkoznak, de a gyorsabb 1 órával később indult. Hánykor indultak?
2., Egy kerékpáros elindul 20 km/h átlagsebességgel az A városból a B-be. Egy másik két órával később indul, de az ő átlagsebessége 25 km/h. Pontosan egyszerre érkeznek. Milyen messze van egymástól A és B?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
A lassabb t órán keresztül ment, a gyorsabb t-1 órán kersztül.
A lassabb megtett:
v=s/t s=v*t
s1=25*t km utat
A gyorsabb megtett:
s2=35*(t-1) km utat
Összesen 265km utat tettek meg, így:
25*t + 35*(t-1) =265
25t+35t-35=256
60t=300
t=5
A lassabb motoros 5 órát utazott, a gyorsabb pedig 4-et.

2)
Az első t órát tekert, a második t-2 órát
Az első megtett 20t utat
A második 25*(t-2) km utat.
Tudjuk, hogy ez a kettő ugyanannyi így:
20t=25*(t-2)
20t=25t-50
50=5t
10=t
Az első biciklis 10 órát tekert,
s=v*t
s=20*10=200km-re van egymástól a két város.
0