Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai Számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
462
Egy alkán 1,500 g-jának elégetésekor képződő víz tömege 2,132 g. Határozd meg az alkán összegképletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_nH_(2n+2)` + 1,5n+0,5 `O_2` `rightarrow` n `CO_2` + n+1 `H_2O`


`M_(C_nH_(2n+2))` = 14n+2 `g/(mol)`

1 mol alkán, ami 14n+2 g, ebből keletkezik n+1 mol víz, ami `(n+1)*18` g

ugyanakkor

1,5 g alkánból keletkezik 2.132 g víz

felírható egyenlet:

`(14n+2)/1.5` = `(18(n+1))/2.132`

`2.132*(14n+2)` = `1.5*(18n+18)`

29,848n+4,264 = 27n+27

2,848n = 22,736

n = 8

A keresett alkán az oktán (`C_8H_(18)`).
1