Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria feladatok megoldásában segítséget kérnék

Főoldal » Középiskola » Matematika
453
1.Egy háromszög két oldalának hossza 3,5 cm és 6,8 cm. Határozzuk meg, milyen határok közé eshet a háromszög ismeretlen oldala? Hány egyenlő szárú van ezek között?

2.Egy egyenlő szárú háromszög szárainak hossza 32 cm, alapja 20 cm. Számítsuk ki a háromszög területét, magasságainak hosszát és körülírt körének sugarát!

Nagyon szépen köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. A feltétel: két oldal összege mindig nagyobb mint a harmadik. Vagyis nagyobb mint 6,8-3,5=3,3cm, de kisebb mint 6,8+3,5=10,3cm. Eközött a határérték között két esetben lesz egyenlőszárú a háromszög: ha a harmadik oldal 3,5, vagy 6,8cm hosszú.

2. Ha berajzolod az alaphoz tartozó magasságot, az két derékszögű háromszögre bontja az eredeti háromszöget. Ennek a derékszögű háromszögnek az oldalai: 10cm, és m befogó és 32cm az átfogó.
Pitagorasz tétellel: 102+m2=322 /átrendezve
m2=322-102
m2=1024-100=924 /  
m=30,4cm.
Mivel a háromszög területét töbféleképpen is kiszámolhatjuk: T=a*ma/2=b*mb/2, ezért:
(20*30,4)/2=(32*mb)/2 /*2
608=32*mb /:32
19=mb.
Vagyis a háromszög magasságai: 19cm 19cm és 30,4cm
A háromszög körülírt körének sugarát a T=(abc)/4R képlet átrendezésével kaphatjuk meg:
R=(abc)/4T (T=304cm2)
R=(20*32*32)/4*304=20480/1216=16,84cm
Módosítva: 5 éve
0