Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rákóczi és Thököly

263
A feladat, hogy elkészítsem II. Rákóczi Ferenc és Thököly Imre rövid életrajzát!
Nem nagyon van rá időm, hogy utánanézzek mindennek. Nagyon megköszönném, ha valaki leírná legalább az egyiket ha tudja. Egy jegyzet is hasznos lenne, ha csak az van.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

2
Szia!
II. Rákóczi Ferenc 1676. március 27-én a Zemplén megyei Borsi kastélyban született. Édesapja I. Rákóczi Ferenc, édesanyja Zrínyi Ilona.

12 éves korától családjától elszakítva Csehországban a Jezsuiták nevelték.

1693-tól Bécsben élt, majd egy éves itáliai utazást tett. 1694-ben feleségül vette Sarolta-Amália hesseni hercegnőt. Két gyermekük született József és György. Magyarországon telepedtek le, Sáros vármegye főispánja lett. Megdöbbenve tapasztalta a lakosság nyomorát. A hegyaljai felkelés leverése után a francia királyhoz, XIV. Lajoshoz, a Napkirályhoz fordult segítségül.

A francia megbízott árulása azonban börtönbe juttatta, ahonnét felesége segítségével megszökött, majd Lengyelországba ment. Innen hívták haza a tiszaháti fölkelők Esze Tamás vezetésével. 1703. június 16-án lépte át a határt kibontott zászlókkal.
"Cum deo pro patria et libertate!"
Istennel a hazáért és a szabadságért!
- hirdette a zászló jelmondata. Az egész országot harcba hívta a Habsburg elnyomás ellen. A Nemzeti állam megteremtésére törekedett. Felmerült királlyá választásának terve, de a főnemesek összefogtak ellene a szécsényi országgyűlésen 1705-ben. Ekkor vezérlő fejedelemmé választották.

A trencséni csatavesztés után (1708) a szabadságharc egyre nehezebb helyzetbe került.

1711-ben Rákóczi segítségért utazott az orosz cárhoz I. Péterhez, közben Szatmáron Károlyi Sándor békét kötött a Habsburgokkal.

Ezután önkéntes száműzetésbe vonult. Rövid ideig Lengyelországban majd Franciaországban élt. 1717-ben került Törökországba, Rodostóba. Itt élt kevés kísérőivel 1735-ben bekövetkezett haláláig.

Hamvait 1906-ban a Kassai dómban helyezték örök nyugalomba.
0

Innen néztem:
http://www.nimrod-mohacs.hu/content/1711-ii-rákóczi-ferenc-rövid-életrajza
0