Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Statisztika

Főoldal » Középiskola » Matematika
421
Három szám számtani átlaga 7, terjedelme 15, szórása  42 . Számítsd ki a három számot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
statisztika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a három szám a,b,c ahol:
a≤b≤c
Az átlaguk:
(a+b+c)/3=7
Terjedelmük:
c-a=15
Szórás:
gyök alatt(∑(átlag-n.tag)2)=
gyök alatt((18-a)+(18-b)+(18-c))= 42 
Kaptunk 3 egyenletet:
(a+b+c)/3=7 => a+b+c=21 =>a+b+15+a=21 =>b=6-2a
c-a=15 => c=15+a
gyök alatt((18-a)+(18-b)+(18-c))= 42 
Az utolsóba behelyettesíted, hogy c=15+a, és b=6-2a
Megoldod, és készen vagy. Vigyázz, hogy csak az a megoldás igazi, amire igaz, hogy:
a≤b≤c
1