Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometriai műveletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
560
ha tudjuk hogy tg(béta)=2/9 akkor hogy kapjuk meg sint és cosint?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
trigonometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A tg(β)=2/9 azt jelenti, hogy ha β egy hegyesszög, akkor egy derékszögű háromszögben a két befogó hossza 2 és 9 egység, ahol a β-val szemközti befogó hossza 2. Ebben a háromszögben felírhatjuk Pitagorasz tételét, ekkor átfogóra  85 -öt kapunk, tehát:

sin(β)=2/ 85 , és
cos(β)=9/ 85 

Mivel a III. negyedbeli szögek, tehát a 180°-nál nagyobb, de 270°-nál kisebb szögek tangense is pozitív, viszont azoknak szinusza és koszinusza negatív, ezért abban az esetben:

sin(β)=-2/ 85 , és
cos(β)=-9/ 85 

Több megoldás nincs.
2