Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezeket az integrálokat hogy kell kiszámolni?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
517
∫₀¹lnx dx
illetve
∫-₁ ¹ 1/x dx
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az első integrál egy improprius integrálként kezelendő. Másképpen egy nem létező integrálhoz jutnánk, főleg a `0*log(0)` értelmezhetetlensége miatt.

`int_0^1 log(x) dx= lim_(epsilon->0+0) int_epsilon^1 log(x) dx =lim_(epsilon->0+0) [x*log(x)-x]_epsilon^1=-1`

A második integrál egy Cauchy-féle főértékként kezelendő. Másképpen divergens integrálról beszélünk, főleg az integrálási tartomány belsejében lévő 0 miatt.

`PV int_(-1)^1 frac{dx}{x}= lim_(epsilon->0+0)( int_(-1)^(0-epsilon) frac{dx}{x}+ int_(0+epsilon)^(1) frac{dx}{x} )= lim_(epsilon->0+0) (log(epsilon)-log(epsilon))=0`

Itt felhasználtuk az integrál egyik felcserélési tulajdonságát is:

`int_(-1)^0 f(x)dx=int_0^1 -f(x)dx`

Módosítva: 5 éve
1