Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek!!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1505
A sósav és a HCI gáz vizes oldata. Hány gramm 30% os És hány gramm 50% os sósavat öntsünk össze hogy 20 gramm 43% os sósavat kapjunk? Töltsd ki a táblázatot írd fel és old meg az egyenletet a szöveges választ aztán ellenőrizd is.
Táblázatban kellene , 3 oszlop a mennyiség ,HCI-tartalom(%-ba) , HCI -tartalom (grammba)
Nagyon megköszönöm annak aki tud segíteni
FOTÓT IS CSATOLTAM A FELADATRÓL!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!


Mennyiség (gramm)------------HCl-tartalom (%)--------------HCl-tartalom (gramm)
x g-------------------------------30%---------------------------x szer 30/100
20-x g----------------------------50%---------------------------(20-x) x 50/100
20 g----------------------------43%---------------------------20 szor 43/100

X x 30/100+(20-x) x 50/100= 20 x 43/100 / x 100
30x+(20-x) x 50= 20 x 43
30x+1000-50x= 860
-20x+1000= 860 /-1000
-20x= -140/:(-20)
x= 7

Ell:

HCl-tartalom

7 x 30/100= 2,1 g
(20-7) x 50/100= 13 x 50/100= 6,5 g
2,1 g+6,5 g= 8,6 g
20 x 43/100= 8,6 g

7 gramm 30%-os és 13 gramm 50%-os sósavat kell összeönteni, hogy a keverék 43%-os legyen.
0