Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szteroid: igen vagy nem?

415
Sziasztok!
Biológia órára kell egy beadandó házit készíteni a szteroidról, úgy hogy a pozitív vagy a negatív oldala mellett érvelünk. A terjedelem egy A4-es oldal kell legyen, kézzel írva nem pedig gépelve.
Szeretnélek megkérni titeket, hogy segítsetek a negatív oldaláról egy fogalmazást készíteni, mert nem értek a szteroidokhoz.
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
biológia, biosz, beadandó, házi, feladat, szteroid
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
Nagyobb dózisban vagy hosszabb időn át adva a kortikoszteroidok élettani hatásai túlzott mértékűvé válnak, és ez mellékhatások kialakulásához vezet. A kortikoszteroidok legjelentősebb mellékhatása, hogy hosszú távú, vagy nagy dózisú alkalmazás után hirtelen abbahagyáskor mellékvesekéreg-elégtelenség tünetei mutatkoznak.
Ennek oka, hogy a kívülről bevitt szteroid hatására csökken a mellékvesekéreg hormontermelése, sőt a szerv csökevényesedni kezd. A helyreállításhoz legalább 2 hónap szükséges, ezért egyszerűbb megelőzni a bajt.

Ezért van az, hogy hosszú távú kezelés után fokozatos adagcsökkentéssel állítják le a terápiát. Rövid idejű, nagy dózisú kortikoszteroid kezelést is sokszor úgy folytatnak le, hogy az első nap nagy dózist adnak, majd minden nap egyre csökkentik azt.
A kortizon emeli a vércukorszintet, a kortikoszteroidok pedig olymértékben felerősítik ezt a hatást, hogy akár cukorbetegség is kialakulhat. Az egyidejűleg alkalmazott inzulin vagy más vércukorszint csökkentő gyógyszerek hatását emiatt csökkentik.

A kortikoszteroidok szedése a fehérjeszintézist csökkenti, a fehérjelebontást pedig fokozza, összességében csökkenti az izmok fehérjemennyiségét, ami izomgyengeséget okozhat. A fehérjehiány gyermekeknél a növekedést is lassíthatja, emiatt ők nagyon érzékenyek a kortikoszteroidokra.
0