Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet felállítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
670
Két szám különbsége 29 ha a nagyobb számot megszorozzuk kettővel és hozzáadunk 5öt akkor egyenlő a kisebb szám hároszorosával mekkor a nagy és a kicsi szám eredetileg
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jelöljük a két számot x-szel és y-nal. Ekkor:
x-y=29, ahol x a nagyobb!
A feladat második részéhez igazodva kapjuk a következő egyenletet:
2*x+5=3*y
Ez a két egyenlet egy egyenletrendszerbe tartozik amit meg is tudunk oldani:
{x-y=29 -----> x=y+29, ezt behelyettesítjük a második egyenletbe:
{2x+5=3y
2(y+29)+5=3y
2y+58+5=3y
y=63 adódik!, és most ezt visszahelyettesítjük az első egyenletbe--> x=63+29, tehát: x=92
Tehát a két szám a 92 és a 63 !
Módosítva: 9 éve
2