Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek a matek házimban

Főoldal » Általános iskola » Matematika
564
1.Egy háromszög oldalainak hosszúsága:
a=12,8cm b=9,6cm c=16,5cm A hozzá hasonló másik háromszögben a legkisebb oldal 32mm.Mennyi a hasonlóság arány.
(igazából ennél a feladatnál azt nem tudom hogy kell kiszámolni a hasonlóság arányát)

2.Egy téglalap oldalainak hosszúsága 12cm és 15cm.Úgy nagyítottuk meg hogy a kisebb téhlalap területe 20cm^2 lett.Hanyad részére csökkent a területe.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1, Mivel mindkét háromszögben a legkisebb oldal van megadva, így ezek aránya lesz a hasonlóság aránya, azonban először át kell váltani a cm-t mm-re: 9,6cm=96mm.
Így a hasonlóság aránya: λ=32/96=1/3

2, Az eredeti téglalap területe: 12*15=180cm2 volt. Vagyis az új téglalap területe 20/180=1/9-ed részére csökkent.
0