Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometriai számítások 8.osztály SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1684
Egy szabályos sokszögnek hétszer annyi átlója van, mint ahány oldala. Mekkora a sokszög belső szögeinek összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
8. osztály, Geometriai számítások
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az n oldalú sokszögnek n*(n-3)/2 darab átlója van. A feladat szerint ez most 7*n, tehát:

n*(n-3)/2=7*n, mivel n értéke nem lehet 00 ezért oszthatunk vele:

(n-3)/2=7, szorzunk 2-vel:

n-3=14, hozzáadunk 3-at:

n=17, tehát 17 oldalú a sokszög.

Az n oldalú sokszög belső szögeinek összege 180°*(n-2), így 180°*15=2700° a belső szögek összege.
2