Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Valaki feltudná nekem írni egyenletként

Főoldal » Középiskola » Matematika
815
Egy 950 literes kádba az egyik csapon 500 liter, a másikon 300 liter víz tud befolyni óránként. A két lefolyó közül az egyiken 200 liter, a másikon 500 liter víz folyik ki óránként.
a. Mennyi idő alatt telik meg a kád, ha minden csapot és lefolyót egyszerre kinyitunk?
b. Mennyi idő alatt telik meg a kád, ha minden csapot és lefolyót egyszerre kinyitunk, de a második lefolyót fél óra múlva elzárjuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Jelölje x azt, hogy hány órán keresztül folyik a víz.
1. kád:
500 liter/óra
x*500 liter/x óra
2. kád:
300 liter /óra
x*300 liter/ x óra
1. lefolyó:
200 liter/ óra
x*200 liter /x óra
2. lefolyó:
500 liter/ óra
x*500 liter /x óra

a)
Összesen a víz mennyisége így fog alakulni:
Ami az első csapból befolyt+ ami a másodikból - ami kifolyt azt első lefolyón - ami a másodikon
Ebből:
x*500+x*300-x*200-x*500=950
0

b)
Ugyanezek a számok, de a második lefolyónál x=0,5
Így:
x*500+x*300-x*200-0,5*500=950
0