Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometriai számítások 8.osztály SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
800
Egy településen két-két párhuzamos utca egy paralelogramma alaprajzú háztömböt zár közre. A háztömb kerülete 530 méter, és a szomszédos oldalai közül az egyik 135 méterrel nagyobb, mint a másik. A hosszabb utcarészek távolsága 65 méter. Hány hektár területet foglal el a háztömb? Milyen távolságra vannak egymástól a rövidebb utcarészek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
8. osztály, Geometriai számítások
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a rövidebbik oldalak hossza x méter, akkor a hosszabbik oldalak hossza x+135 méter, tehát kerülete x+(x+135)+x+(x+135)=4x+270, ennek kell 530-nak lennie:

4x+270=530, így x=65 méter, tehát az oldalak hossza 65 méter és 65+135=200 méter.

A paralelogramma területe oldal*oldalhoz tartozó magasság, esetünkben a 200 méteres oldalhoz tartozó magasságot adták meg, ami 65 méter, így a terület 200*65=13.000 négyzetméter. Négyzetméter és ár között 100 a váltószám, ár és hektár között szintén 100 (az ár előtt álló "hekt(o)" azt jelenti, hogy "százszor"), így négyzetméter és hektár között 100*100=10.000 a váltószám, és mivel a hektár a nagyobb, ezért osztanunk kell, így kapunk 1,3 hektárt eredményül.

A másik két utcarész közti távolság a paralelogramma másik oldalához tartozó magasság, tehát a fenti területképletet érdemes használni; ha a távolság x, akkor:

13.000=65*x, erre 200=x-et kapunk, tehát a másik távolság 200 méter.
1