Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Most kene matekdogahooz

Főoldal » Általános iskola » Matematika
795
Egy 36 m/s sebességgel haladó motoros és egy 20 m/s sebességgel haladó robogós egy helyről, egy időben indulva ellenkező irányban távolodik egymástól. Hány másodperc múlva lesz a távolságuk 700 m?
A metróalagutat az egyik fúrópajzs egyedül 12 nap alatt, a másik 8 nap alatt fúrná ki. Hány nap alatt végeznek együttes munkával?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1)
A távolságuk a kettejük által megtett távolság összege
A 700 m-es távolságot t idő múlva érik el.
Ekkor a motorosra a következő igaz:
megtett út: s
v=s/t
36=s/t
A robogós ezalatt 700-s métert tesz meg. (mert 700-s+s=700m)
v=s/t
20=(700-s)/t

Van egy kétismeretlenes egyenletrendszerünk:
36=s/t
20=(700-s)/t
Az elsőből: 36t=s
Ezt behelyettesítve a másodikba:
20=(700-36t)/t
20t=700-36t
56t=700
t=700/56=12,5
12,5s múlva lesznek 700 m távol egymástól.
Ell:
A motoros ezalatt 36*12,5=450m-t tesz meg
A robogós pedig: 20*12,5=250m-t
250+450 valóban 700
0

2)
Az első fúrópajzs 12 nap alatt csinálja meg az egészet.
Akkor:
1 nap alatt az alagút 1/12 részét fúrja ki
x nap alatt x/12 részét
A második
1 nap alatt az alagút 1/8 részét fúrja ki
x nap alatt x/8 részét
x napig dolgoznak és készen lesznek.
Ezért
x/12+x/8=1 /*24
2x+3x=24
5x=24
x=4,8
4,8 nap alatt végeznek a munkálatokkal
0