Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1558
Sziasztok! Valaki tudna segíteni megoldani ezeket a feladatokat? Előre is köszönöm!
1. Egy 15 kg tömegű álló testet állandó 200 N nagyságú függőleges irányú erővel felemelünk 10 m magasra. Mennyi munkát végeztünk ezalatt? Mekkora lesz 10 m magasban a test mozgási energiája és mekkora ott a sebessége?
2. 30 kg építőanyagot emeltek fel 4 m magasra. Mennyivel változott a test helyzeti energiája? Mennyi a végzett emelési munka? Mennyi 1 s múlva a sebessége ha 420 N állandó nagyságú erővel emeltük fel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, munkavégzés
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1)
m = 15 kg
F = 200 N
h = 10 m
Ennyi munkát végez az emelőerő s=h úton:
W = F·s = 200 N · 10 m = 2000 J
Ugyanennyivel nő az energiája, aminek egy része helyzeti, a maradék pedig mozgási.
Helyzeti:
Eh = m·g·h = 15 kg · 10 m/s² · 10 m = 1500 J
Em = 200 J - 1500 J = 500 J
Sebessége:
Em = 1/2·m·v²
v =  2 · Em / m  =  2 · 500 J / 15 kg 
v = ... számold ki a gyököt.

2)
m = 30 kg
h = 4 m
Eh = m·g·h = 30 kg · 10 m/s² · 4 m = 1200 J
Ennyivel nőtt a helyzeti energiája, ennyi az emelési munka is. (Ha m·g-nél nagyobb erővel emelték, akkor a maradék munkából mozgási energia lett.)

F = 420 N
t = 1 s
v = ?
Ki kell először számolni a gyorsulást. A testre ható erők eredője gyorsítja, az ennyi:
Fe = F - m·g = 420 N - 300 N = 120 N
Fe = m · a
120 N = 30 kg · a
a = 4 m/s²

A sebesség t idő múlva:
v = a · t = 4 m/s² · 1 s = 4 m/s
0