Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvények

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
511
Határozza meg az alábbi függvény inverzének hozzárendelési utasítását!
f(x)=-x^2-2x+4
Df=[-1;végtelen]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A `x mapsto -x^2-2x+4` parabolának két monoton ága van és azzal segítettek, hogy leszűkítették a domain-t a `D_f(x)={x | -1 le x lt oo }` tartományra. Így válik a megoldásod egyértelművé: `x mapsto -1+sqrt(5-x)`, ahol `D_(f^(-1)(x))={x | -oo lt x le 5 }` és `R_(f^(-1)(x))={y | -1 le y lt oo }`
Magát az inverz hozzárendelés szabályát úgy vezeted le, hogy formailag megcseréled az `x` és `y`-t és megoldod `y`-ra az `x=f(y)` másodfokú egyenletet. Nyilvánvaló, hogy a megoldás (inverz) `x`-től függő kifejezés lesz. Az egyenlet megoldása, - amit rád bíznék -, itt van a harmadik sorban.
Módosítva: 5 éve
1