Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudnátok légyszi ebben segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
917
489 mg nitrálóelegyet (tömény kénsav és tömény salétromsav nem vízmentes elegyét) vízzel pontosan 100 cm3-re hígítunk. Az így kapott savoldat semlegesítéséhez 8,74 cm3 3,74 tömeg %-os 1,04 g/cm3 sűrűségű nátrium-hidroxid oldat szükséges. A semlegesítés után (azonos hőmérsékletű) bárium-nitrát oldatot öntünk az oldathoz. A szulfát-csapadék keletkezése közben 66,5 J hőfejlődés tapasztalható.
a) Írd fel a csapadék képződésének ionegyenletét, és határozd meg a folyamat reakcióhőjét! ΔkH(BaSO4(sz))= –1466 kJ/mol, ΔkH(Ba2+(aq))= –538 kJ/mol, ΔkH(SO42–(aq))= –909 kJ/mol


b) Határozd meg, hány tömegszázalék kénsavat illetve salétromsavat tartalmaz a nitrálóelegy!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia.
Ha még szükséged van a megoldásra...
Csatoltam róla képet.
Ez volt a 2013 októberi emelt kémia érettségi feladat. A csatolt rész a megoldókulcsból van
0