Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni elmagyarázni a következőket? SOS!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
406
5/8 x - 3 = 12

2/3 x - 5 = 7

2/3 x - 4/9 x = 1

(5x+4)/2+7=14







Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`5/8*x-3=12`

1. lépés: az egyenlet mindkét oldalához hozzáadunk 3-at.

`5/8*x`-3+3 = 12+3

`5/8*x = 15`

2. lépés: az egyenlet mindkét oldalát elosztjuk `5/8`-dal.(vagy a reciprokával szorozzuk, azaz `8/5`-del.)

`(5/8*x)/(5/8)` = `15/(5/8)`

x = `15/(5/8)` = `15*8/5` = `120/5` = 24

Ellenőrzés: A kapott eredményt visszahelyettesítjük x helyére.

`5/8*24-3 =12`

`120/8`-3 = 12

15-3 = 12

12 = 12

b, Mostmár kevésbé részletesen.

`2/3*x-5=7` /+5

`2/3*x = 12` /:`2/3`

x = `12*3/2` = 18

Ell:

`2/3*18-5 = 7`

12-5=7

7 = 7

c,

`2/3*x-4/9*x=1` /(összevonás)

`(2/3-4/9)*x` = `(6/9-4/9)*x` = `2/9*x` = 1 /:`2/9`

x = `9/2` = 4,5

Ell:

`2/3*9/2-4/9*9/2` = 1

`3-2=1`

1 = 1

d,

`(5x+4)/2+7=14` /-7

`(5x+4)/2=7` /*2

`5x+4=14` /-4

`5x=10` /:5

x = 2

Ell:

`(5*2+4)/2+7=14`

`(10+4)/2+7 = 14`

`14/2+7=14`

7+7=14

14=14
0