Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Newtoni erőtörvény

Főoldal » Középiskola » Fizika
636
Legyen szíves, valaki segítsen. Előre is köszönöm. (2. feladat)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ekkora erő hat a Földre (mellesleg a Napra is, de az most mindegy) :
F = G·m·M / R²

m = a Föld tömege. Nincs megadva, reméljük, hogy ki fog esni.
M = 2·10³⁰ kg a Nap tömege
R = 150 millió km = 150·10⁶·10³ m = 1,5·10¹¹ m
G = 6,67 · 10⁻¹¹

F = m·a →
a = G · M / R²
Ekkora gyorsulással zuhanna a Föld a Napba, ha nem keringene. De kering, ezért ez a centripetális gyorsulása. (Tényleg kiesett az m.)

a = v²/R →
v =  a · R  =  G · M / R 

Helyettesíts be... m/s lesz.
Módosítva: 9 éve
0