Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladatok, sürgős lenne.

Főoldal » Középiskola » Fizika
472
Előre is köszönöm a segítséget.

Autópályán állandó sebességgel haladó személygépkocsi egy adott pillanatban fékezni kezd. A fékezés megkezdésétől számítva állandó lassulással 5 s alatt 125 m utat, illetve ugyancsak a fékezés megkezdésétől 8 s alatt 176 m utat tesz meg.
a) Mekkora állandó sebességgel haladt a személygépkocsi?
b) Mennyi idő alatt és mekkora úton állt meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

s = `v_0*t`-`a/2*t^2` mindkét esetben

I. 125 = `v_0*5`- `a/2*5^2` /*8

II. 176 = `v_0*8`-`a/2*8^2` /*5

I. 1000 = `40v_0-100a`

II. 880 = `40v_0-160a`

I. - II. : 120 = 60a

a = 2 `m/s^2`

I. 1000 = `40*v_0-100*2`

`v_0` = `1200/40` = 30 `m/s` volt a kezdősebesség.

b,

`v_0` = `a*t`

t = `v_0/a` = `30/2` = 15 s alatt áll meg.

s = `v_0*t-a/2*t^2` = `30*15-2/2*15^2` = 225 m úton áll meg.
-1