Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Általános iskola » Matematika
714
Mekkora a tömege egy olyan 10 m magas bazalt oszlopnak ,melynek az alapja 10 cm élhosszúságú szabályos hatszög?

Bazalt sűrűsége tekintsük 2500 kg/m³-nek!

Megvan adva hogy a hatszög élei 10 cm és egy hárömszög magassága ha elhatodoljuk a hatszögeket háromszögre akkor a magasság 8,6 cm.

Kérlek segítsetek nekem!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Térgeometria, számítás, bazalt, hatszög
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Szükségünk van az oszlop térfogatára, ahhoz pedig az alaplap területére. A hatszög felbontható 6 egyenlő szárú háromszögre úgy, hogy a csúcsokat összekötjük a szimmetriaközépponttal. A középpontnál lévő szögek ugyanakkorák, és a teljesszöget, vagyis 360°-ot alkotják, ezért 1 szög nagysága 60°-os. Mivel tetszőleges háromszög belső szögeinek összege 180°, a másik két szög pedig ugyanakkora, mivel egyenlő szárú, ezért azok is 60°-osak, így az egyenlő szárú háromszög szabályos is. Érdemes megjegyezni, hogy az x oldalú szabályos háromszög területe x²*√3/4, esetünkben az oldal hossza x=10 cm=0,1 méter, így területe 0,1²*√3/4=0,01*√3/4 négyzetméter. Természetesen, az egyenlő szárú háromszögnél tanultak alapján is ki lehet számolni a területet, ekkor ugyanannyit fogunk kapni, csak más alakban kapjuk meg az eredményt, viszont a magasságot érdemes gyökös alakban hagyni. Ilyen háromszögből 6 darab van nekünk, így a hatszög területe 6*0,01*√3/4=0,015*√3 négyzetméter. Ezt szorozzuk a 10 méteres magassággal a térfogatért, így 10*0,015*√3=0,15*√3 köbmétert kapunk a térfogatra. Ezt szorozzuk a sűrűséggel, így kapjuk meg a tömegét, tehát 2500*0,15*√3=375*√3 kg a tömege. Ha kerekíteni szeretnénk, akkor a minél pontosabb eredmény érdekében érdemes bevinni a gyökjel alá a 375-öt az azonosságok segítségével, így kapjuk a  421875  eredményt. Ez azért praktikusabb alak, mivel itt csak 1 gyökvonást kell elvégeznünk, amit aztán kerekíthetünk, míg az előző esetben gyökvonás után egy kerekített értéket kellene még szorozni. Erre ~649,519 kg-t kapunk.
0