Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfüggvények

Főoldal » Középiskola » Matematika
767
Gergő szemmagassága a talajtól 175 cm-re van. Milyen magas az a fa, aminek tetejét 72°12’ emelkedési szögben, alját 13°30’ depressziószögben látja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1


Van két derékszögű háromszögünk. Az alsónál kiszámítjuk a fa távolságát.

tg 13°30' = `1.75/y`

y = `1.75/(tg 13°30')` = 7,29 m

A felső derékszögű háromszögből pedig azt, hogy a szemmagasságtól milyen magas a fa.

tg 72°12' = `x/7.29`

x = `7.29*tg72°12'` = 22,7 m

A fa teljes magassága tehát 1,75 + 22,7 = 24,45 m.
1