Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elágazó láncú szénhidrogén

Főoldal » Középiskola » Kémia
370
csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_nH_(2n+2)` + `(3n+1)/2` `O_2` `rightarrow` n `CO_2` + n+1 `H_2O`

294 `dm^3` `CO_2` az `294/24.5` = 12 mol

3 mol szénhidrogénből keletkezik 12 mol `CO_2`

1 mol szénhidrogénből keletkezik `1/3*12` = 4 mol `CO_2`

n = 4

A keresett vegyület az izobután, `C_4H_(10)`; `CH_3-CH(CH_3)-CH_3`

Az égés egyenlete:

`C_4H_(10)` + 6,5 `O_2` `rightarrow` 4 `CO_2` + 5 `H_2O`
0