Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi elektromosság

Főoldal » Középiskola » Fizika
542
Zárójelben a válasz megvan, levezetés kellene hozzá. Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, elektromosság
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
fél liter víz az éppen fél kiló:
m = 0,5 kg
T₁ = 10°C
T₂ = 50°C
→ ΔT = 40°C
t = 5 perc = 300 sec
----
a)
A víz fajhője: c = 4,2 kJ/kg°C
Q = c·m·ΔT = ... számold ki, kJ lesz. Annak az ezerszerese a joule.

b)
A teljesítmény:
P = W/t
ahol W a végzett munka, ez megegyezik a Q hővel.
Számold ki. Watt lesz, ha joule-ban van a W.

c)
Az ellenállás és a teljesítmény viszonya:
P = U²/R
→ R = U²/P = ... számold ki, Ω lesz.
1