Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi elektromosság

401
Melléklet csatolva, levezetéssel kellene.
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
elektromosság, fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Hmm, a válasz egyszerű, de a grafikon értelmezése nem...

Először a válasz: Mivel P=U·I, ezért azonos I esetén (lásd szaggatott függőleges vonal) nagyobb P-hez nagyobb U tartozik. Vagyis a 2. esetben nagyobb a feszültség.

Most pedig a grafikon értelmezése:
(Elvileg ennek kellene az elsőnek lennie, de szerintem eléggé szerencsétlen a feladat, a grafikon értelmezése most nem segít...)
(Azért ne azt a következtetést vond le, hogy a fizika hülyeség és nem éri meg tanulni, egyszerűen csak ez egy szerencsétlen feladat.)

Ilyenekre tudok gondolni:
(a) Változtatható ellenállásról beszél, szóval valószínű az van, hogy attól változik az áramerősség, mert mozgatja az ellenállás csúszkáját (mondjuk forgatja a hangerőszabályozó gombot), miközben állandó a feszültség az 1. eset vonalánál, és másmilyen állandó feszültség van a 2. eset vonalánál.
(b) Lehetne az is, hogy a két eset az ellenállás két különböző értéke (egy balra tekert meg egy jobbra tekert), és az áramerősség attól más, mert a feszültség is változik. Ez igazi áramkörök esetén, amikben változtatható ellenállás van, gyakoribb (mondjuk egy erősítőnél).

Nem derül ki a szövegből, hogy mi a két eset, ami az ábrán van.

Viszont eléggé egyértelműen arról van szó, hogy "eset"-nek a teljes egyenes vonalat érti, ezért valószínűbb az, hogy az (a)-ról van szó, mert akkor állandó a feszültség csak.

No mindegy, nem vitt közelebb a megoldáshoz. Bárhogy is van az ábra, a 2. esetben nagyobb a teljesítmény, úgyhogy tuti ott nagyobb a feszültség is.
0