Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladatba szeretnék segítséget kérni!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
351
Ejtsünk egy 2,5 kg tömegű, 900 °C-os, izzó acéldarabot 3 liter 25 °C-os vízbe! Mennyi lesz az acél hőmérséklete az edzés végén?
acél 0,45 fajhő
jég (0 °C) 2,1 fajhő
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, számolás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az acél által leadott hő:

`Q_1` = `c_a*m_a*DeltaT_1` = `0.45*2.5*(900-x)`

A víz által felvett hő:

`Q_2` = `c_v*m_v*DeltaT_2` = `2.1*3*(x-25)`

Ezek egyenlők.

Az egyenletet megoldva 100 feletti értéket kapunk, a víz csak a forráspontjáig tud felmelegedni (után már gőz lesz és elmegy onnan, az acéldarab viszont ott marad).

`Q_v` = `c_v*m_v*DeltaT_2` = `2.1*3*(100-25)` = 472,5 kJ

Az acél ugyanennyi hőt ad le:

472,5 = `c_a*m_a*DeltaT_2`

`DeltaT_2` = `Q_v/(c_a*m_a)` = `472.5/(0.45*2.5)` = 420 °C

`T=T_a-DeltaT_2` = 900-420 = 480 °C
0