Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
609
1. Mekkora a kör kerülete, ha d = 10 mm?
2. Mekkora a kör területe, ha d = 2 m? *
3. A kör kerülete 18 ⫪cm.Mekkora ennek a körnek a területe?
4. A kör területe 64⫪ cm 2 .Mekkora ennek a körnek a sugara? *

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A következő képletekből indulunk ki:
kör kerülete: k = 2⫪r
kör területe: T = ⫪r²
átmérő = kétszer a sugár... d = 2r

1. példa:
d = 2r ebből r = d/2
tehát r = 10 mm/2 = 5 mm
behelyettesítünk:
k = 2⫪r = 2.⫪.5 mm = 10⫪ mm

2. példa:
d = 2r ebből r = d/2
tehát r = 2 m/2 = 1 m
behelyettesítünk:
T = ⫪r² = ⫪(1 m)² = ⫪ m²

3. példa:
k = 18⫪ cm
tudjuk, hogy k = 2⫪r = 18⫪
ebből ha kifejezzük r-t...
r = (18⫪)/(2⫪) = 9 cm
ezt behelyettesítjük a terület képletébe
T = ⫪r² = ⫪(9 cm)² = ⫪81 cm²

4. példa:
T = 64⫪ cm² = ⫪r²
Ebből kiemeljük r²-et
r² = 64⫪/⫪ = 64 cm²
ha ebből gyököt vonunk..
r = 8 cm
1