Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, hidrosztatika

Főoldal » Középiskola » Fizika
427
Egy kődarabot rugós erőmérőre akasztva, 2,4 N súlyt mutat. A kődarabot vízbe merítve, az erőmérő már csak 1,2 N-t mutat.
Mekkora felhajtóerő hat a kőre? (Készíts dinamikai ábrát!)
Mekkora a kő térfogata? (a víz sűrűsége 1000 kg/m3 ; a g=10 m/s2)
Mekkora a kő sűrűsége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hidrosztatika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

A felhajtóerő a két erő különbsége lesz, vagyis 1,2 N.

Ennyi súlyú vizet szorít ki, 1,2 N súlyú víz tömege `m=F_f/g` = `1.2/10` = 0.12 kg. térfogata 0,12 `dm^3`

A kő tömegét a kő súlyából számolhatjuk, `m_k` = `F_k/g` = `2.4/10` = 0,24 kg

`rho_k` = `m_k/V_k` = `0.24/0.12` = 2 `(kg)/(dm^3)`.
0