Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon sűrgős SOS matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
6186
Egy számtani sorozat második tagja 8, negyedik tagja 18. Add meg a sorozat első tagját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Hát ez a mostani érettségi feladatsorból a rövidkérdések közül egy kérdés...

Rajzold le, első tag x aztán 8 aztán valami aztán 18
8 és 18 között kétszer adjuk hozzá a differenciát. Mi a különbség 18 és 8 között? 10. Oké, tehát lépésenként ötöt megyünk.
Ami azt jelenti, hogy az első tag `(8-5)=3`
1

Először a differenciát kell kiszámolni.

a2 = 8

a4 = 18

18 = 8 + 2d /-8
10 = 2d /:2
d = 5

A differenciánk 5.
Így már ki tudjuk számolni a sorozat első tagjának elemét.
8 - 5 = 3

Vagy egyenlettel:
8 = a1 + 5 /-5 <- ez itt nem osztás jel, csak ide írtam, hogy milyen műveletet végzünk az egyenleten. Fent is így csináltam
a1 = 3

Módosítva: 5 éve
1