Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok egyeneletekkel

Főoldal » Középiskola » Matematika
688
Legyen szíves valaki segítsen az 1. és az 5. faladatban. Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felvéve az adatokat: (x-szel jelöltük a túra hosszát)
1 nap: x/4 +6
2.nap: x-(x/4+6)/3 +2
3.nap: 44
Ezeket összeadva x-et kapunk. Ezt az egyismeretlenes egyenletet megoldva kapod x-re, hogy x=100 km

A szám egyik számjegye, a tízesek helyi értékén álló, felírható 3x-1 alakban, a másik pedig x alakban. Így a számra kapjuk, hogy 31x-10 alakban felírható.
Felcserélésük után a kapott szám felírható 13x-1 alakban. Mivel a kapott szám a kisebb ezért ehhez kell 27-et adni hogy teljesüljön az egyenlőség, tehát az egyenlet:
31x-10=13x-1+27 /összevonás
31x=13x+36
18x=36
x=2
Tehát az eredeti szám az 52 volt.
0