Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elore is köszönöm!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
412
Két termék árának osszege 400 lej.Ha az első termék árát 15 lejjel növelnék, a második termék árát pedig 5%-kal csökkentenek,akkor a két termék árának osszege nem változna.Határozd meg mindegyik termék árát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az első termék árát jelöljük x-szel, a második termék árát 400-x-szel.

x + 15 + (400 - x) * 0,95 = 400
x + 15 + 380 - 0,95x = 400
x + 395 - 0,95x = 400
0,05x + 395 = 400 /-395
0,05x = 5 /*20
x = 100

Ha a 100-at behelyettesíted az x helyére, akkor:
Az első termék ára: 100 lej
A második termék ára: 300 lej
0