Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög középvonalai

Főoldal » Középiskola » Matematika
1322
Peti egy kartonból kivágott háromszöget a középvonalai mentén feldarabolt, így 4 kisebb háromszöget kapott.A 4 háromszög kerületét megmérte, majd az eredményeket összeadta, így összegként 57 cm-t kapott. Mekkora az eredeti háromszög kerülete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A középvonalakról azt kell tudni, hogy feleznek két oldalt, a harmadik oldallal pedig párhuzamosak, hosszuk pedig annak hosszának fele. Ha a háromszög oldalai x;y;z hosszúak, akkor a kis háromszögek oldalai x/2;y/2;z/2 hosszúak, ezekből 4 darab van, így az oldalak összege 4*(x/2+y/2+z/2)=2*(x+y+z), ez 57 cm, tehát:

2*(x+y+z)=57, erre x+y+z=28,5, tehát az eredeti háromszög kerülete 28,5 cm.
0