Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elore is köszönöm!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
789
Anna egy háromnapos kiránduláson elköltötte a zsebpénzét.Első nap elköltotte 3/5-ét,második nap a megmaradt összeg 25%-át, harmadik napon pedig a megmaradt 27lejt költötte el.
a)Mennyi volt Anna zsebpénze?
b)Mennyit költött el a második nap?
Egyismeretlenes egyenlettel kell megoldani.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Volt x leje.

1. nap elköltött `3/5*x` lejt. Maradt `2/5*x` lej.

2. nap elköltött `2/5*x*0.25` lejt. Maradt `2/5*3/4*x`=`3/10*x` leje, ami éppen 27-tel egyenlő.

`3/10*x` = 27

x = `27*10/3` = 90

Ell:

Volt 90 lej, 1. nap elköltött `3/5*90` = 54 lejt. Maradt 90-54=36 lej. 2. nap elköltött `36*0.25` = 9 lejt, maradt 36-9 = 27 lej.
0