Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
434
Old meg az egészek halmazán: 2ab+b=183-6a
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
b*(2a+1)=183-6a //Ha 2a+1 nem egyenlő 0-val akkor oszthatunk vele, és a nem -0,5 mert a egész szám
b=(183-6a)/(2a+1)
b=(-6a-3+186)/(2a+1)
b=(-6a-3)/(2a+1)+186/(2a+1)
b=-3+186/(2a+1)
Mivel b egész 186/(2a+1) is egész
Tehát 186-nak osztója a (2a+1)
a is egész, ezért (2a+1) egy páratlan egész szám.
186 prímtényezős felbontása: 2*3*31
Ez alapján a páratlan egész osztói: 1, 3, 31, 93
Azaz: 2a+1=1
Ekkor a=0
És b=183

Vagy:
2a+1=3
Ekkor a=1
Stb...

0