Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
589
Egy hajóállomásról két külömböző irányban indulnak a hajójáratok.Az egyik irányba 25percenként , a másik irányba 30percenként. Délelött 10-kor egyszerre indul mindkét járat. Este 6-ig hányszor van közös indulási idejük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Délelőtt 10-kor este 6-ig 8 óra, vagyis 480 perc telik el.

Az egyik megoldás (ami kis számok esetén kézenfekvőbb), felírjuk, hogy a külöNböző irányokba hányadik percben indul el hajó:

Egyik irány: 25, 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200, 225, 250, 275, 300, 325, 350, 375, 400, 425, 450, 475, tovább nem írjuk, mivel 480-ig kell.
Másik irány: 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 270, 300, 330, 360, 390, 420, 450, 480

Most meg kell néznünk, hogy ezek között hány közös van: 150, 300, 450, tehát 3-szor fog egyszerre indulni a két hajó.

Ha már kicsit nagyobbak vagyunk, akkor úgy tudjuk könnyedén kiszámolni, hogy megkeressük 25 és 30 közös többszöröseit, célszerű először a legkisebbet megtalálni, ehhez fel kell őket írnunk prímtényezős alakba:

25=5²
30=2*3*5, a tanultak szerint mindegyik hatványból a legnagyobb kitevőjűeket kiválasztjuk, és azok szorzata lesz a legkisebb közös többszörös, tehát 2*3*5²=150. Értelemszerűen, hogyha a 150-et egész számokkal szorozzuk, akkor mindig a két szám többszörösét kapjuk, és csak ebben az esetben jutunk többszöröshöz (tehát ha nem egész számmal szorzunk, akkor valamelyik számnak nem lesz többszöröse a kapott szám), így ezen számok többszörösei: 150, 2*150=300, 3*150=450, 4*150=600, stb., viszont nekünk a 480-nál kisebb számok kellenek, azokból viszont 3 van: 150, 300, 450.

Ha ezekhez az indulásokhoz hozzávesszük azt is, amit alapból megadtak, tehát a délelőtt 10 órás indulást, akkor összesen 4-szer indulnak egyszerre hajók 10-től 18 óráig.
0