Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számolásban valaki tud segíteni? SOS!!!

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
914
1. Számítsd ki, hogy mekkora térfogatú standard nyomású és 25 °C hőmérsékletű metángázra van szükség 1,00 dm3 etin (C2H2) előállításához, ha a metán hőbontásához szükséges hőt a metán egy részének elégetéséből fedezzük, és a képződő hőnek csak 60%-a hasznosul!
A számításhoz szükséges termokémiai egyenletek:
2 CH4 (g) → C2H2 (g) + 3 H2 (g)2 CH4 (g) → C2H2 (g) + 3 H2 (g)
rH = + 377 kJ/mol rH = + 377 kJ/molCH4 (g) + 2 O2 (g) → CO2 (g) + 2 H2O (g)CH4 (g) + 2 O2 (g) → CO2 (g) + 2 H2O (g)
rH= - 803 kJ/mol rH = - 803 kJ/molEgy etán-acetilén gázelegy 20,0 dm3-e (megfelelő katalizátor jelenlétében) 24,0 dm3 azonos állapotú hidrogéngázzal reagálva etánná alakítható. Hány térfogatszázalék acetilént tartalmazott a gázelegy?

Előre is nagyon szépen köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Írom a lépéseket (1), (2)....stb papírra megcsináltam de ocsmány lett ezért inkább begépelem :)
(25°C, standard nyomás)
VCH4=? 1dm^3 C2H2 ---/Vm----> 4,08*10^-2 mol (1)

2 CH4 (g) → C2H2 (g) + 3 H2 (g) rH = + 377 kJ/mol
(2) 8,16*10^-2mol <-*2-- 4,08*10^-2
(3) 377kj/mol*8,16*10^-2mol = 30,76kj energia szükséges!

CH4 (g) + 2 O2 (g) → CO2 (g) + 2 H2O (g) rH= - 803 kJ/mol
x mol
(4) 30,76kj = 803kj/mol * x mol * 0,6 (ugye 60%-a lesz felhasználva szöveg szerint)
x= 6,38*10^-2 mol
(5) nCH4össz= 6,38*10^-2 mol + 8,16*10^-2mol = 0,1454mol /*Vm
VCH4össz = 0,1454mol * 24,5 dm3/mol = 3,56 dm^3 (3 értékesjegy pontosság megengedett a feladat szerint)

2) feladat
20 dm3 C2H2-C2H6 + 24 dm3 H2 ----> csak C2H6
legyen Vm= 1 dm3/mol (megpróbáltam ismeretlennel de nem jutottam vele a végére lehet elnéztem)
C2H2 + 2H2 = C2H6
12mol 24mol

V%C2H2= 12/20=60%
1