Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számolásban valaki tud segíteni? SOS!!!

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
449
1. Számítsd ki, hogy elvileg mekkora térfogatú standard nyomású és 25 °C hőmérsékletű metángázt kell tökéletesen elégetni, ha 500 g jeget akarunk megolvasztani?
A számításhoz szükséges termokémiai egyenletek :
H2O (sz) → H2O (f)H2O (sz) → H2O (f)

fszh = + 6,03 kJ/mólΔszfH = + 6,03 kJ/mólCH4 (g) + 2 O2 (g) → CO2 (g) + 2 H2O (g)CH4 (g) + 2 O2 (g) → CO2 (g) + 2 H2O (g)
rH = - 803 kJ/molΔrH = - 803 kJ/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
H2O (sz) → H2O (f) ΔszfH = + 6,03 kJ/mól (A mól mint mértékegység rövid o )
500g
27,8mol Szükséges energia: 27,8mol*6,03kj/mol=167,63kj
CH4 (g) + 2 O2 (g) → CO2 (g) + 2 H2O (g) ΔrH = - 803 kJ/mol
x
167,63kj = 803kj/mol * x mol
x=0,208mol Vm=24,5dm3/mol VCH4= nCH4*Vm = 5,10dm^3 CH4 kell
1