Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika dolgozat

Főoldal » Középiskola » Fizika
2511
Egy puskagolyó tömege 50 g, sebessége a kilövés pillanatában 800 m/s.
a. Mekkora a lövedék mozgási energiája?
b. Mekkora az átlagos gyorsító erő, ha a puskacső hossza 80 cm?
c. Ez a lövedék 40 cm mélyen fúródott bele egy közeli fába, és ott megállt. Mekkora volt a súrlódási munka? Mekkora volt a fékezőerő?
d. Milyen magasra lehet lőni ezzel a puskával? (Légellenállást elhanyagoljuk.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

`E_m` = `1/2*m*v^2` = `1/2*0.05*800^2` = 16 000 J

b, F = `E_m/s` = `16000/0.8` = 20 000 N

c,

`W_s` = `E_m` = 16 000 J

`F_("fék")` = `E_m/s_f` = `16000/0.4` = 40 000 N

d, v = `g*t`

t = `v/g` = `800/10` = 80 s

`h` = `g/2*t^2` = `10/2*80^2` = 32 000 m (a közegellenállás miatt nem fog ilyen magasra menni).

Kiszámolhatod energiákkal is, a golyó mozgási energiája a helyzeti energiára fordítódik.

`1/2*m*v^2` = `m*g*h`

h = `v^2/(2*g)` = `800^2/(2*10)` = 32 000 m
0