Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok. Kémia dogában tudtok segíteni? (7.o)

Főoldal » Általános iskola » Kémia
531
1.
10 mol víz bontásakor hány gramm oxigén keletkezik?

2.
10g kálcium égéséhez hány gramm oxigén szükséges?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1,

2 `H_2O` `rightarrow` 2 `H_2` + `O_2`

2 mol víz bontásakor keletkezik 1 mol oxigén, ami 32 g

10 mol víz bontásakor keletkezik `10/2*32` = 160 g víz.


2,

2 Ca + `O_2` `rightarrow` 2 CaO

`A_(Ca)` = 40 `g/(mol)`

2 mol kalcium, azaz `2*40` = 80 g kalcium égéséhez szükséges 1 mol oxigén, vagyis 32 g.

10 g kalcium égéséhez szükséges `10/80*32` = 4 g oxigén.
0