Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

11. éf. Sorozatok(Analízis) - korlátosság, monotonitás...

Főoldal » Középiskola » Matematika
659
Add meg a következő sorozat monotonitását, korlátosságát!
an =  n - 1 
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozatok, analízis, 11.évfolyam, monotonitás, korlátosság
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Tudjuk, hogy a √x függvény szigorúan monoton növő, ezért erről a sorozatról is el tudjuk képzelni, hogy szigorúan monoton növő. Ha így van, akkor tetszőleges n-re:
 n-1  <  n+1-1 , vagyis:
 n-1  < √n, négyzetre emelünk:
n-1 < n, kivonunk n-et:
-1 < 0, és ez igaz, tehát a sorozat szigorúan monoton növő, emiatt az alsó korlátja a₁= 1-1 =0.

Ha van felső korlátja, és az c, akkor minden n-re:
 n-1  < c, négyzetre emeljük:
n-1 < c², végül hozzáadunk 1-et:
n < c²+1, ez pedig csak véges sok n-re lesz igaz, tehát nincs felső korlátja.



Módosítva: 9 éve
0

Kiegészítésként annyit mondanék még, hogy az összes, 0-nál kisebb szám is alsó korlátja lesz a sorozatnak, viszont a 0 lesz ezek közül a legnagyobb, amit infémumnak nevezünk. Ráadásul ezt az értéket a sorozat fel is veszi, így minimuma is lesz.
0