Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kétismeretlenes egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
497
Ha egy kétjegyű pozitív számhoz hozzáadjuk a számjegyei felcserélésével kapott szám kétszeresét akkor 204-et kapunk. Az eredeti szám első számjegyének háromszorosa eggyel nagyobb, mint második számjegy. Mi az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
legyen a szám `xy`, értéke 10x+y.

A felcserélt szám értéke 10y+x.

Felírható egyenletek:

I. 10x+y+2(10y+x) = 204

II. 3x-1 = y

I. 12x + 21y = 204

12x + 21(3x-1) = 204

12x + 63x - 21 = 204

75x -21 = 204

75x = 225

x = `225/75` = 3

y = `3*3-1` = 8

A keresett szám a 38.

Ellenőrzés:

38 + 2*83 = 204

0